Kestlikkuse asjatundjad arutavad 12. oktoobril konverentsil „Great Taste – Zero Waste” („Suurepärane maitse – jäätmevabalt”) lahendusi miljardi euro suurusele toidujäätmete probleemile
Üritust „Great Taste – Zero Waste” voogedastatakse Riiast 12. oktoobril ning selle eesmärk on edendada kestlikku toidukultuuri ja pakkuda lahendusi toidu raiskamise minimeerimiseks. Ühepäevane konverents toob kokku Läänemere piirkonna eksperdid ja huvitatud isikud, kes töötavad toitlustuse, toiduainete ja jäätmete vähendamise valdkondades.
Konverents annab võimaluse vahetada teadmisi ja kogemusi Põhjamaade, Balti riikide ning Poola vahel – neil riikidel on erinev ajalooline taust ja erinevad kogemused toidu raiskamise vähendamisel ja ressursside optimaalsel kasutamisel.
Suure osa sellest, mida peetakse toidujäätmeteks, saab töödelda väärtuslikuks ressursiks – maailmas valitsevat toidusse suhtumise ja sellega ümberkäimise paradigmat on vaja kiiremas korras muuta. ELis läheb igal aastal raisku ligi 88 miljonit tonni toitu, mille hinnanguline maksumus on ligikaudu 143 miljardit eurot. Samal ajal kui umbes 20% kogu toodetud toidust läheb kaotsi või raisku, ei saa 33 miljonit inimest endale igal teisel päeval kvaliteetset toitu lubada. Seetõttu on toidu raiskamise vähendamise vastane võitlus nüüd olulisem kui kunagi varem.
„Toidu tulevik seisneb uuenduslikes toidusüsteemides, milles ei sallita raiskamist ning mille raames leitakse uusi ja loovaid võimalusi, kuidas siin piirkonnas toiduga töötada. Sellel ühisüritusel soovime rääkida murekohtadest ja tutvustada parimate tavade näiteid, mida antud piirkonna kokad oma restoranides toidu raiskamise vähendamiseks rakendavad. Loodame oma oskusteavet ja innukust jagades inspireerida teisi piirkondi koos töötama ja toidu raiskamist vähendama, unustamata sealjuures suurepärase maitse olulisust!”
– Maija Kāle, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Läti esinduse nõunik, projekti „Toidu tulevikutrendid Põhja- ja Baltimaade piirkonnas” juht.
Üritusel tutvustavad Läänemere piirkonna juhtivad teadlased ja keskkonnaühenduste esindajad uusimaid andmeid toidu tarbimise ja raiskamise kohta. Võimalikke lahendusi esitlevad partnerlus EIT Food ja teised eksperdid. Üritus lõpeb kulinaarsete vestlustega Poola, Balti riikide ja Põhjamaade tippkokkade vahel. Põhirõhk on toidu raiskamise vähendamise konkreetsetel meetoditel, mida osalejad saavad edaspidi igapäevatöös rakendada.
Enne üritust korraldab Taani sotsiaalettevõte Rub & Stub kokkadele praktilise õpitoa toidu raiskamise vähendamise teemal. Üritus „Great Taste – Zero Waste” peaks hoogu andma ka toidujäätmete nulltaseme manifesti täiendamiseks – see on avatud dokument, milles piirkonna kokad saavad vahetada praktilisi meetodeid ja ideid, kuidas tulevikus töötada ilma toitu raiskamata.
Konverents salvestatakse ja voogedastatakse otsepildis Põhjamaade Ministrite Nõukogu Läti esinduse kontorist 12. oktoobril kella 14.30–18.30. Üritus on tasuta. Täpsemat ajakava saab näha siin ja osalejate registreerimine on alanud.
Üritust „Great Taste – Zero Waste” korraldavad organisatsioonid
Ürituse korraldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Lätis, EIT Food, Taani saatkond Lätis ning Taani Kultuuri Instituut Eestis, Lätis ja Leedus.
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Lätis edendab Põhjamaade ja Läti koostööd ühist huvi pakkuvates valdkondades. Konverents korraldatakse osana nende projektist „Toidu tulevikutrendid Põhja- ja Baltimaade piirkonnas”.
EIT Food on Euroopa juhtiv toiduinnovatsiooni algatus, mille eesmärk on muuta toidusektor kestlikuks ja tulevikukindlaks. Algatus tegutseb valdkonna olulisi tegijaid, idufirmasid, uurimiskeskusi ja Euroopa ülikoole ühendava konsortsiumina.
„Great Taste – Zero Waste” on järelüritus edukale projektile „Great Taste – Zero Waste”, mille korraldasid Riias 2020. aasta alguses Taani Kultuuri Instituut ja Taani saatkond Lätis.
Meediakontakt:
Maija Kāle
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Läti esinduse nõunik
+371 26114496
Ewa Rzeszowska
EIT Foodi edela ühiskeskuse avalike suhete ja ürituste osakonna projektijuht
+48 787 988 598