EWA (Empowering Women in Agrifood) Eesti 2023 programmi võitjad selgusid finaalüritusel Tartus

 

 

Esmakordselt Eestis läbiviidud EWA (Empowering Women in Agrifood) programmi finaalüritus toimus Tartus, 18. novembril. Tegemist oli kõigile avatud üritusega, kuhu olid oodatud nii investorite kui avaliku sektori esindajad, ettevõtjad ja kõik teised, keda huvitavad innovaatilised lahendused toidusektoris.

EWA programm on suunatud alustavatele naisettevõtjatele, eesmärgiga toetada ja arendada olemasolevaid äriideid ning vähendada soolist ebavõrdsust põllumajandus- ja toidusektoris ning see  viidi läbi Tartu Biotehnoloogia Pargi ja EIT Food RIS programmi koostöös.

EIT ehk Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi poolt ellu kutsutud ja rahastatud programm viidi sel aastal läbi 11 Euroopa riigis. Eestis kandideeris programmi 27 naist, kellest 10 pääsesid programmis jätkama. Igal programmis osaleval naisel oli unikaalne võimalus arendada 6 kuu jooksul oma äriideed professionaalse mentori juhendamisel ning osaleda programmi elluviimisega seotud koolitustel.

Finaalürituse eesmärgiks oli välja selgitada kaks parimat, kes saavad EIT Food poolt rahalise toetusena 10 000€ ja 5 000€ oma äriidee edasiarendamiseks.

Ürituse programm hõlmas ka mitmeid inspiratsiooniesinejaid, kes jagasid oma ettevõtluskogemust ja kutsusid publikut üles kaasa mõtlema teemal mida tähendab jätkusuutlik ja ringmajandav toidusüsteem. Nii oli võimalik kaasa elada Tea Nõmmannile, kes jagas kuulajatega KODAS ehk Siidrikoja edulugu. Ettevõtte asutamisest täitub sel aastal 20 aastat ja täna on KODAS rahvusvaheliselt tuntud väikeettevõte, kes arendab fermentatsiooni tehnoloogiaid mahetootmises kogu toidu käitlemisahela lõikes, sh tootmises tekkivate kõrvalsaaduste väärindamisel funktsionaalseks toiduks. Annemari Polikarpus jagas oma pikajalist ettevõtluskogemust Viinamärdi talu asutaja ja perenaisena, kus valmistatakse unikaalseid lambapiimast tooteid nii juustude kui jogurtite näol. Kadri Kalle kui säästva arengu ekspert ja koolitaja kutsus osalejaid kaasa mõtlema teemal kust tuleb toidu keskkonnamõju ja mida kujutab endast ringmajandav toidusüsteem.

Seejärel asusid 10 EWA programmis osalenud naist pitchima oma äriideed zhüriile ja publikule saalis.  EWA programmi käigus arendatud äriideid, mis hõlmasid nii innovaatilisi toidutooteid  kui teenuseid, esitlesid programmis osalenud naised:

  1. Alina Rätsep – naturaalsete kosmeetikatoodete bränd vassa hebin, kus kasutatakse puhaste looduslike toodete valmistamiseks ära farmides tekkivad tootmisjäägid ja kõrvalsaadused.
  2. Juta Lipmeister – permakultuuri põhimõtetel rajanev tootmisaed Metsalinnu talus, mis hõlmab hooajalist iganädalast köögiviljakasti püsitellimuse pakkumist ja permakultuurialaste koolituste läbiviimist.
  3. Jaana Hansman – erinevate maitsetega fermenteeritud kimchide tootmine.
  4. Kaire Rajavertema poolt asutatud startup Nordtempeh on spetsialiseerunud kollase herne tempeh (fermenteeritud kaunvilja toode) tootmisele, mis on toiteainerikas, kergesti seeditav, fermenteeritud toit ja alternatiiv liha tarbimisele.
  5. Kristi Kuusmik-Orav – töötas välja tervisliku, toitaineterikka ja soolase näputoidu Supernacs, mille valmistamiseks kasutatakse idandeid, seemneid, köögivilju ja maitseaineid ning mis on mõeldud kiire tervisliku vahepalana tarbimiseks.
  6. Liis Tuur – tema poolt asutatud startup Kosknatural toodab alkoholivabu bittereid, mille eesmärk on alkoholitarbimise vähendamine ja tervishoiukulude kokkuhoid, samal ajal Põhjamaist loodust väärindades läbi loodussaaduste kasutamise toodetes.
  7. Maarja Mathiastema poolt asutatud startup Foodinspect OÜ on võtnud fookusesse eelkõige väike- ja keskmise suurusega ettevõtete toiduohutusalase ja turunõutele vastavuse teadlikkuse tõstmise võttes arvesse ESG direktiive. Toiduohutuse süsteemide väljatöötamine, toote ja asutuse standarditele vastav disain, rahvusvaheline import ja eksport on teemad mis võimaldavad neil siseneda uutele turgudele.
  8. Mariliis Mia Topp – startup RawEdge on arendanud välja fermenteerimistehnoloogia, mille tulemuseks on ainulaadse maitse- ja toiteväärtusega ülimadala kalorsusega tooted, milles sisalduvad piimhappebakterid ja mis on juba täna kaubandusvõrgust leitavad.
  9. Marianne Kosenkranius – programmi raames arendati välja veebiplatvorm, mis võimaldab koolikokkadel ligipääsu tervislikele ja jätkusuutlikele retseptidele.
  10. Sirli Rosenvald – tema poolt asutatud startup Funki soovib tuua turule filamentsetel seentel baseeruvad toidud, mis on maitsvad, tervislikud ja keskkonnasõbralikud alternatiivid.

EWA Eesti 2023 programmi võitja selgitati välja 5-liikmeliselt zhüriilt saadud punktide ja mentorite poolt hinnatud personaalse arengu punktiskoori kokkuliitmisel. Väga tasavägises konkurentsis selgusid kaks parimat, kelleks on:

  • Kaire Rajaver (Nordtempeh) – 1. koht ja EWA programmi võitja ja 10 000€ rahalise toetuse saaja oma äriidee edasiarendamiseks.
  • Kristi Kuusmik-Orav (Supernacs) – 2. koht ja 5000€ rahalise toetuse võitja oma äriidee edasiarendamiseks.

Oleme väga uhked ka Sirli Rosenvaldi üle, kes esindab Eestit EWA 2023 programmi finaalüritusel “Women in Agrifood Summit” (https://womeninagrifoodsummit2023.eu/) , mis toimub Vilniuses, 1.detsembril.

Kõik programmis osalenud 10 naist jätkavad kindlasti oma ettevõtja teekonda ja EWA programmi elluviijatena usume, et siit programmist saadud teadmised ja kontaktid annavad kindlasti hoogu juurde uute sihtide poole liikumisel. EIT Food kohaliku esindusena oleme ka edaspidi kontaktis programmis osalenutega, eesmärgiga teavitada neid iduettevõtetele suunatud erinevatest programmidest ja rahastusvõimalustest.

 

EIT Food on Euroopa suurim toiduinnovatsiooni kogukond, mis on üles ehitatud kogu Euroopat hõlmava konsortsiumina, mille liikmeteks on toidusektori võtmeisikud, idufirmad, uurimiskeskused ja ülikoolid. See on üks üheksast teadmis- ja innovatsioonikogukonnast (KIC), mida toetab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut (EIT). EIT asutati 2008. aastal sõltumatu EL-i asutusena eesmärgiga edendada innovatsiooni ja ettevõtlust Euroopas. EIT Foodi eesmärk on kestliku toidusüsteemi ülesehitamine, mis hõlmab kaasava kogukonna loomist toetamaks innovatsiooni ettevõtete rajamise ja tegutsemise kõikides etappides.