Tudengite Toiduakadeemia stardib taas 12-14. oktoobril Tartus

Tartu Biotehnoloogia Pargi, EIT Foodi, Eesti Maaülikooli ja Bioteaduste Üliõpilaste Seltsi koostöös toimub juba teist korda kolmepäevane toiduteemaline sügiskool „Tudengite toiduakadeemia“. Ürituse programmis käsitletakse toiduohutuse, funktsionaalse ja kohaliku toidu ning innovaatiliste toidulahenduste teemasid, kus oma ala asjatundjad jagavad tudengitega teadmisi ning kogemusi nii ettevõtete kui teadlaste vaates.

Millal? 12.-14. oktoober 2023
Kus? Eesti Maaülikool (12.10) I KODAS (13.10) I TFTAK (14.10)

Kellele? Osalema on oodatud kõik tudengid, kes on huvitatud toidu-, innovatsiooni- ning ettevõtlusvaldkondadest.

Eesti Maaülikooli tudengid saavad üritusel osalemise eest 2 ainepunkti (vaba aine eest).

Registreeru üritusele siin: https://forms.gle/mssS6Wiuxnpje3qn7

Kogu üritus on eesti keeles.

Üritus on tasuta, kuid vajalik on registreerimine! Registreeruda on võimalik kuni 10. oktoobrini.

Programm: 

Neljapäev, 12. oktoober, 2023
Asukoht: Eesti Maaülikool, Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool, Kreutzwaldi 56/3 (1. korruse auditorium)

Aeg: 16:00-18:30

Päeva teema: Toiduohutus 

16:00-16:15    Registreerimine ja kohvipaus

16:15-16:45    Ringkäik EMÜ Toidupatogeenide õppelaboris. Praktiline töö – proovide võtmine pindade puhtuse hindamiseks.

16:45-18:15  Seminar „Toiduhügieen ja –ohutus: aktuaalsus ja suundumused“. Seminari viivad läbi Prof. Mati Roasto (Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool) ja lektor Katrin Laikoja (Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool/Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool). Käsitlemist leiavad järgmised teemad: toidu kvaliteet versus toidu ohutus; huvitavad faktid mikroorganismidest; toidu julgeolek; toiduohutuse- ja hügieeni aktuaalsus ja suundumused; tarbija teadlikkus, toiduohutuse viis võtit, proovide võtmine erinevatelt pindadelt mikroobide arvukuse määramiseks.

18:15-18:30   Arutelu ja päeva kokkuvõte

Reede, 13. Oktoober, 2023
Asukoht: KODAS (Siidrikoda OÜ, Valgjärve, Põlva maakond)

Aeg: 16:00-19:00
Päeva teema: Kohalik toit (ettevõtte külastamine)

16:00-16:45   Bussitransfeer ettevõttesse KODAS (Siidrikoda OÜ). Väljumine Vanemuise teatri alumisest parklast.

16:45-18:15    Ettevõtte KODAS külastus (tutvumine tehases toimuva tootmisega, toodete degusteerimine). Kodas on väikeettevõte, kes arendab fermentatsiooni tehnoloogiaid mahetootmises kogu toidu käitlemisahela lõikes, sh tootmises tekkivate kõrvalsaaduste väärindamisel funktsionaalseks toiduks.

18:15-19:00   Bussitransfeer Tartusse.  

Laupäev, 14. oktoober, 2023
Asukoht: Tallinn, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus AS (TFTAK, Mäetaguse 2/4)

Aeg: 09:15-20:00

Päeva teema: Toiduinnovatsioon ja funktsionaalne toit

09:15-12:00  Väljasõit Tartust Vanemuise teatri alumisest parklast, suundume Tallinnasse.

12:00-12:15   Saabumine TFTAK-i/kohvipaus
12:15-13:15    Ringkäik TFTAK-i laborites, tutvumine läbiviidava teadus-arendustööga

13:15-13:45    Lõuna (TFTAK-i ruumides)

13:45-14:05   Rain Kuldjärv (TFTAK) –  “TFTAK-i ja ettevõtete vaheline koostöö”

14:05-14:25   Sirli Rosenvald (Funki OÜ) – “Alternatiivsed valgutooted mükoproteiinist”

14:25-14:45   Kaire Rajaver (NordTempeh OÜ) – “Tark taimne valk”

14:45-15:10   Siim Raadik  (Shroomwell OÜ) “Kuidas luua edukat teadusettevõtet ja tagada seentega toidujulgeolek, pikem tervislik eluiga ning puhtam keskkond”

15:10-15:20   Sirutus- ja kohvipaus

15:20-17:00  Meeskondlik töötuba toiduakadeemia teemadel (modereerib Rain Kuldjärv)

17:00-20:00  Bussitransfeer Tartusse                            

 

Ürituse korraldamist toetab EIT Food.

EIT Food, üks EIT innovaatikakogukondadest, on üle-euroopaline toidusektori ettevõtlusele ja innovatsioonile keskendunud konsortsium. Innovatsiooni ja ettevõtluse edendamiseks kogu Euroopas loob EIT Food kaasava ja uuendusliku kogukonna, mis koosneb erinevatest toidusektori partneritest.

Kohalik keskus, mis aitab EIT Food RIS programmi Eestis ellu viia, on Tartu BT Park.