10 ettevõtlikku naist EWA Eesti 2023 programmi on välja valitud

EIT Foodi poolt korraldatav ning Tartu Biotehnoloogia Pargi poolt Eestis ellu viidav EWA programm annab 10 ettevõtlikule naisele võimaluse arendada 6 kuu jooksul oma äriideed professionaalse mentori individuaalsel juhendamisel ning võtta osa toimuvatest töötubadest ja muudest programmiga seonduvatest üritustest.

EWA Eesti 2023 programmi kandideeris 27 naist, kes soovisid arendada oma äriideed toidu- ja põllumajandussektoris. Kõik taotlused vaatas läbi ning neid hindas Tartu Biotehnoloogia Park. Esitatud taotluste seas oli palju tugevaid taotlusi, mis väärinuks programmi pääsemist, mistõttu valiku tegemine 10 parima taotluse osas oli keeruline. Lõplikul valikul sai määravaks ideede innovaatilisus ja jätkusuutlikkus, nende vastavus EIT Food fookusteemadele ning soov võimalikult eripalgelisi äriideid EWA programmi kaasata.

Väljavalitud kandidaadid ning mentorid tutvusid esmakordselt 12. juunil Tartus EWA match-making üritusel. Ürituse avas Tartu Biotehnoloogia Pargi tegevjuht Sven Parkel, ülevaate EIT Foodi tegevusest andis Malgorzata Druciarek ning Siim Kinnas EAS-ist viis läbi osalejatele suunatud intellektuaalomandi koolituse. EWA programmi tutvustas lähemalt Tartu Biotehnoloogia Pargi projektijuht Maris-Väli Täht. Sellele järgnes mentorite tutvustus, kus nad kõnelesid oma kogemustest ning taustast toidu- ja põllumajandusvaldkonnas. Pärast seda said sõna menteed, kes esitlesid oma äriideid.

10 mentor-mentee paari oli eelnevalt kokku pannud Tartu Biotehnoloogia Park võttes arvesse kandidaatide soove ja ootusi mentorluse osas ning kaasatud mentorite profiili. Match-making lõppes mentorite ja menteede omavahelise tutvumisega ning vabas vormis aruteluga.

10 naisettevõtjat, kes osalevad programmis:

  1. Alina Rätsep soovib ära kasutada toidujäätmeid ja -kõrvalsaaduseid, luues kosmeetikatooteid.
  2. Juta Lipmeister arendab permakultuuri põhimõtetel rajanevat tootmisaeda ning soovib luua kevadest sügiseni iganädalast köögiviljakasti püsitellimust.
  3. Jaana Hansmani idee on pakkuda fermenteeritud toite nagu kimchi, mis on valmistatud kohalikust toorainest.
  4. Kaire Rajaver on spetsialiseerunud herne tempeh (fermenteeritud kaunvilja toode) tootmisele, mis on valmistatud siinsele regioonile omasest kollasest hernest.
  5. Kristi Kuusmik-Orav soovib arendada idanditest ja tõusmetest tehtud tervislikke toidutooteid.
  6. Liis Tuur arendab alkoholivabu jooke, mille eesmärk on alkoholitarbimise vähendamine ja tervishoiukulude kokkuhoid, samal ajal Põhjamaist loodust väärindades läbi loodussaaduste kasutamise toodetes.
  7. Maarja Mathiase idee on tõsta väiketootjate toiduohutusalast teadlikkust, mis võimaldab neil siseneda uutele turgudele.
  8. Mariliis Mia Topp on arendamas fermenteerimistehnoloogiat, mille tulemuseks on ainulaadse maitse- ja toiteväärtusega ülimadala kalorsusega tooted, milles sisalduvad piimhappebakterid.
  9. Marianne Kosenkranius arendab välja veebiplatvormi, mis võimaldab koolikokkadel ligipääsu tervislikele ja jätkusuutlikele retseptidele.
  10. Sirli Rosenvald soovib tuua turule filamentsetel seentel baseeruvaid toitusid, mis oleksid maitsvad, tervislikud ja keskkonnasõbralikud alternatiivid.

10 programmi kaasatud mentorit on:

  1. Alo Lilles, Fstage.vc, iduettevõtete mentor, investor; Guardtime OÜ, projektijuht
  2. Anastasiia Shevchenko, 93 OÜ, asutaja/tegevjuht
  3. Kristin Moppel, Migrevention OÜ, turundusjuht
  4. Liise Valma, Tartu Teaduspark/Tehnopol, iduettevõtete mentor
  5. Martin Järvekülg, Click & Grow OÜ, teadus- ja arendusjuht
  6. Oliver Loit, Eesti Maaelu Teadmuskeskus, Innovatsiooniteenistuse juht
  7. Rain Kuldjärv, TFTAK AS, toiduteadlane, suunajuht
  8. Reesi Valge, RealCoach OÜ, juhi ja meeskonna coach
  9. Triin Kõrgmaa, Salvest AS, tegevjuht
  10. Viljam Viljasoo, Tartu Ärinõuandla, ärinõustaja

Nüüd on käivitunud personaalne suhtlus mentorite ja nende poolt juhendatavate naiste vahel, mis kestab novembri lõpuni. Programmi jooksul on planeeritud läbi viia veel üks masterclass üritus sügisel, üks veebipõhine lisakoolitus ning lõppüritus ehk pitching võistlus, mis toimub Tartus, 18. novembril avatud üritusena.

EWA programmi üleeuroopaline finaalüritus „Women in Agrifood Summit“ toimub 1. detsembril, Vilniuses. Üritus on avatud suurele publikule ning osaleda on võimalik ka veebis.

Rohkem infot programmi kohta on leitav EIT Foodi veebilehel ja Tartu Biotehnoloogia Pargi kodulehelt.