Tudengite Toiduakadeemia 17.-19. november

Tartu Biotehnoloogia Pargi, EIT Foodi ja Bioteaduste Üliõpilaste Seltsi koostöös leiab aset kolmepäevane toiduteemaline sügiskool „Tudengite toiduakadeemia“. Ürituse programmis käsitletakse toidu ringmajanduse, tulevikutoidu ning innovaatiliste toidulahenduste teemasid, kus oma ala asjatundjad jagavad tudengitega teadmisi ning kogemusi ettevõtete, teadlaste ja kogukonna kaasajate vaates.

Millal? 17.-19. november 2022
Kus? SPARK Demo, Narva maantee 3, Tartu (17.-18.11); Tõrva (19.11)
Kellele? Osalema on oodatud kõik tudengid, kes on huvitatud toidu-, innovatsiooni- ning ettevõtlusvaldkondadest.
Registreeru üritusele siin: https://forms.gle/NSuf7bd9Ge8ppwxf8
Kogu üritus on eesti keeles.

Üritus on tasuta, kuid vajalik on registreerimine!


Programm: 

Neljapäev, 17. november, 2022
Asukoht: SparkDemo (Narva mnt 3)
Aeg: 17:00-19:30
Päeva teema: Toit ja taaskasutus (moderaator Kaia Solnik)

17:00-17:30    Mait Kriipsalu (Eesti Maaülikool) – “Mis on toidul ringmajandusega pistmist?
17:30-18:00    Dokumentaalfilmi  “Homme saabub paradiis” vaatamine
18:00-18:10    Kohvipaus
18:10-18:50    Kohtumine filmi loojatega – Anna Hintsi ja Mariliis Viirsaluga. Arutelu toidu taaskasutuse teemal: Kuidas päästa planeet? Kuidas meist igaüks saaks toiduraiskamist vähendada?
18:50-19:30    Annaliis Tähevali (Foodsharing Tartu) – “Toiduraiskamise 101 ja Tartu Toidujagamise kogemus”. Esitlusel räägime veidi toidujäätmetest – Mis need on? Kuidas tekivad? Millised on selle tagajärjed keskkonnale? Samuti tutvustan Tartu Toidujagamise tegevusi ning kuidas meie selle probleemiga tegeleme.”
19:30-19:45    Päeva kokkuvõte/iseseisev töö

Reede, 18. november, 2022
Asukoht: Bio CC (Riia 182) SparkDemo (Narva mnt 3)
Aeg: 16:00-18:30
Päeva teema: Tervislik toit ja tulevikutoidu trendid

16:00              Bussitransfeer ettevõttesse Bio CC (Riia mnt 181A). Väljumine Vanemuise teatri alumisest parklast.
16:15-17:00    Ettevõtte Bio CC külastus
17:00-17:15    Bussitransfeer SparkDemo’sse
17:15-17:30    Kohvipaus
17:30-18:00    Elin Org (RootBioMe) – “Inuliini rikas maapirn on kasulik meie kõhubakteritele”. Seminaris antakse lühidalt ülevaade soolestiku mikrobioomi kooslusest, seda mõjutavatest faktoritest ning selle mõjust meie tervisele. Tutvustatakse RootBioMe firma ideed ning seal välja töötatud tooteid, mis baseeruvad ökoloogiliselt kasvatatud maapirnil ning kuidas need tooted võiksid mõjutada meie soolestiku mikrobioomi kooslust ja seeläbi meie tervist.
18:00-18:30    Kristi Zilensk (Winsect OÜ) – “Kaasaegne putukakasvandus – kas “häiriv” tarbimistava muutus või normaalne jätkusuutlik tootmissüsteem, mis toodab  teaduse ja tehnoloogia abil biloogilistest ressurssidest toiduaineid ja sööda komponente, nii et keegi ei jääks toidust ilma?”

Laupäev, 19. november, 2022
Asukoht: Tõrva (Chaga Health OÜ, Tõrva Noortekeskus)
Aeg: 9:00-19:00
Päeva teema: Toiduinnovatsioon Lõuna-Eestis

9:00-10:00      Väljasõit Tartust Vanemuise teatri alumisest parklast, suundume Tõrvasse
10:00-11:00    Chaga Health OÜ külastamine Tõrvas (tutvumine tehases toimuva tootmisega, toodete degusteerimine)
11:00-11:15    Kohvipaus
11:15-13:45    Väljasõit Chaga Health metsadesse (tüüblite istutamine)
14:00-15:00    Lõuna (Tõrva Läti Saatkond)
15:15-18:00    Meeskondliku kogukonnaprojekti töötuba toiduakadeemia teemadel (Tõrva Noortekeskus; moderaator Mare Vahtre)
Mare Vahtre (Eesti Teadusagentuur) – “Teadusmahuka ettevõtte edu retsept” – Soovid asutada teadusettevõtet? Kuidas teha seda nii, et seda saadaks ka edu? Räägime, millised tegurid tagavad Eesti ülikoolide hargettevõtete edukuse ning millele on vaja tähelepanu pöörata juba nende asutamise faasis. Omandatud teadmisi saad edukalt rakendada edaspidises projektijuhtimises ja enda erinevates ettevõtmistes.
Siim Kabrits (Chaga Health) – “Kuidas teha edukat teadusettevõtet ja lahendada seentega toidusüsteemi probleeme”.
18:00-19:00    Bussitransfeer Tartusse


Ürituse korraldamist toetab EIT Food.

EIT Food, üks EIT innovaatikakogukondadest, on üle-euroopaline toidusektori ettevõtlusele ja innovatsioonile keskendunud konsortsium. Innovatsiooni ja ettevõtluse edendamiseks kogu Euroopas loob EIT Food kaasava ja uuendusliku kogukonna, mis koosneb erinevatest toidusektori partneritest.

Kohalik keskus, mis aitab EIT Food RIS programmi Eestis ellu viia, on Tartu BT Park.